Arheostudija

Blogs par eksperimentālo arheoloģiju, vēsturi un dabu.

Ieskats 2017. gada Baltijas eksperimentālās arheoloģijas vasaras skolas norisē

Atskatoties uz 2017. gadā paveikto, ir liels kārdinājums atkal atgriezties vasarā, kad jūlijā pateicoties daudzu interesentu kopīgam darbam atkal noorganizējām Baltijas eksperimentālās arheoloģijas un primitīvo tehnoloģiju vasaras skolu.

Atšķirībā no citiem gadiem, šoreiz tā pilnībā notika biedrības Latvijas Arheoklubs paspārnē – Rīgā, biedrības Lucavsalas dārzā. Nedēļu ilgais pasākums šogad pulcēja krietnu senākās vēstures interesentu grupu kā citus gadus.

Jāsaka, ka nedēļa bija intensīva, daļai, kas pieraduši pie pilsētas dzīves negāja viegli – lietus  un ugunskura dūmi bija labs pārbaudījums – kaut gan līdz nedēļas beigām veiksmīgi izdzīvoja visi.

Dzīvošana notika kontrolētos āra apstākļos – skolas dalībnieki pakāpeniski iepazinās ar atsevišķām aizvēsturiskajām prasmēm un rezultātā mācījās apjaust to, kā caur iegūtajām iemaņām, zināšanām un pieredzēm kļūst iespējams skaidrāk spēt uzdot vēsturei jaunus, padziļinātus jautājumus un tādējādi labāk saprast mūsu arheoloģisko pagātni.

Kopumā nometni apmeklēja kuplāks dalībnieku pulks kā citus gadus  un arī šogad mums palīdzēja vairāki lektori, kas vadīja dažādas ievirzes lekcijas un praktiskās nodarbības.

Tā biologa Ivo Dinsberga vadībā vasaras skolas dalībnieki iepazina Latvijā sastopamos ēdamos un indīgos augus, guva ieskatu primitīvajā ādu ģērēšanā un miecēšanā, raga un kaula apstrādē, dabas šķiedru ievākšanā.

Ģeologa Māra Rudzīša vadībā vasaras skolas dalībnieki guva priekšstatu par Latvijas iežiem un minerāliem un tiem, kas varētu būt piemēroti seno darba rīku izgatavošanā.

Seno loku meistars Māris Zvērs (no Zvers Archery) stāstīja, rādīja un mācīja visu par vienkārša “primitīvā” šaujamloka izgatavošanu. Katrs nometnes dalībnieks varēja mēģināt pagatavot sev vienkāršu šaujamloku no lazdas.

Kopā ar Ivo guvām priekšstatu par senajiem pasaules primitīvo tautu distances ieročiem un medību rīkiem – atl-atliem, bolām, lingu, iemēģinot tos gan izgatavot, gan lietot.

Arheologs un skolas iniciators Artūrs Tomsons nu jau tradicionāli vadīja bronzas lējumu gatavošanu, sākot ar tīģeļu masas gatavošanu, lejamveidņu veidošanu. Šoreiz izmēģinājām vienu no interpretācijām par izzūdošajiem materiāliem lejamveidnēm, lietojot tā saucamo veidzemi. Šeit lieti noderēja 2017. gada maijā Velsenā (uelsen), Vācijā, bronzas laikmeta ciematā apgūtās atsevišķās vaska modeļu veidošanas nianses.

 

Savukārt mūsu biedrs, vēsturnieks un kultūras pieminekļu sargs Aivars Siliņš nometnes noslēgumā vadīja dzelzs kalšanas nodarbību, izmēģinot jaunās dubultās plēšas un kalšanu brīvā dabā.

Savukārt, nometnes noslēgumā mūs apmeklēja folkloras kopas “Savieši” vadītāja Liene Kņaze, kas novadīja nodarbību par arhaiskajiem mūzikas un skaņu rīkiem un skaņu un mūzikas pasauli pagātnē.

Vasaras skolas noslēgumā par spīti lietainajam nedēļas sākumam notika bronzas liešana, neliels kremācijas – seno rietumbaltu ugunskapu – simulācijas eksperiments un keramikas apdedzināšanas pasākums.

Tāpat tika organizēts ievads krama apstrādes pamatos un ievads aizvēsturiskās bezripas keramikas gatavošanā. Pirmo reizi izmēģinājām arī neolīta māla trauku gatavošanu ar sasmalcinātiem gliemežvākiem kā liesinātājiem. Nometnes beigās daļa pagājušā un šī gada izveidoto trauku veiksmīgi tika apdedzināti ugunskurā bedrē.

Dzīve nometnē nebija atvērta un tās norises laikā to apmeklēja arī krietns pulciņš interesentu. Augustā notika arī jauks nometnes pēcpasākums ar atlikušo bronzas priekšmetu liešanu un kremācijas eksperimenta apsekošanu.

Par 2017. gada vasaras skolas rezultātiem biedrības “Latvijas Arheoklubs” vārdā sanāca referēt arī Eiropas Arheologu asociācijas ikgadējā kongresā, kas norisinājās Māstrihtā, Nīderlandē septembra sākumā. Uzstāties sanāca sesijā (kā arī daļēji organizēt to) par to, kā eksperimentālās arheoloģijas un ar tām saistīti izglītojoši projekti var palīdzēt arī degradētām teritorijām to revitalizācijai.

Plašāks apskats par EAA konferenci pieejams EXARC organizācijas mājas lapā:

https://exarc.net/issue-2017-4/mm/conference-review-eaa-2017-maastricht-nl

2018. gada Baltijas Eksperimentālās Arheoloģijas vasaras skolu arī iecerēts organizēt Lucavsalā, tās Facebook pasākums pieejams šeit:

https://www.facebook.com/events/131013324292302/

Par vēlmi piedalīties, rakstiet uz epastu: latvijas.arheoklubs@gmail.com

Komentēt

Information

This entry was posted on 29 janvāris, 2018 by in Eksperimenti un rekonstrukcijas, Jaunumi, Pasākumi, Projekti, Raksti.

Navigācija